Bose SIE2i, prachtig geluid gecombineerd met perfecte pasvorm

Hardlopen met muziek. Ik heb het niet vaak gedaan want het was eigenlijk nooit een succes. Normale oordopjes, zoals die bij je smartphone of MP3-speler geleverd worden, zijn niet geschikt om mee te lopen. Binnen een paar stappen vallen ze uit je oor. Dan werd al snel weer besloten om alle randapparatuur in het vervolg thuis te laten en gewoon te genieten van de natuur. Maar toch blijft het lekker om zo nu en dan met muziek te lopen. Het motiveert, de juiste muziek kan je in een bepaalde cadans brengen waardoor je net even wat beter je best doet. Dat gevoel kwam weer helemaal terug toen ik onlangs de SIE2i van Bose testte, een hoofdtelefoon die speciaal is ontwikkeld voor het sporten.

Ik test de Bose SIE2i, waarbij de i ernaar verwijst dat het om een type gaat dat een ingebouwde microfoon en afstandsbediening heeft voor de iPhone en iPod. Let op want deze functies werken niet of niet volledig op andere smartphones of MP3-spelers. Ik liep met een iPhone en zeker de afstandsbediening is erg prettig om tijdens het lopen het volume wat lager te zetten als je langzaam de stad uitloopt. Ook het kunnen doorzappen naar het volgende nummer is erg prettig aangezien ik geen speciale playlist had voor het lopen. Niet elk nummer draagt eraan bij om in die zogenaamde flow te komen, merkte ik al snel.

Over het geluid van de Bose SIE2i hoeven we het niet te hebben. Dat is uitstekend maar je verwacht ook niet anders van een merk als Bose dat al decennia lang toonaangevend is op het gebied van geluid. In de woorden van Bose: ‘De TriPort® hoofdtelefoontechnologie biedt een breed geluidbereik, inclusief de diepe, natuurlijke lage tonen die voor de beat van uw muziek zorgen.’

Ook qua functionaliteit is werkelijk overal aan gedacht. Bose laat op dat vlak eveneens zien dat zij een reputatie hoog te houden heeft.

perfecte pasvorm
Dat komt in eerste instantie door de pasvorm. De oordopjes zijn voorzien van een soort siliconen brug, de zogenaamde ‘StayHear tips’, die ervoor zorgt dat deze perfect in je oor blijven zitten. Het is even wennen om ze de eerste keer in te doen omdat je het gevoel hebt dat je ze verder je oor in moet duwen om ze vast te zetten maar dat is niet nodig. Ze zitten meteen als gegoten en je kunt schudden met je hoofd wat je wilt maar ze vallen er niet uit. Om die perfecte pasvorm te garanderen worden de ‘tips’ in drie maten (S/M/L) bijgeleverd.

veiligheid
Ook aan de veiligheid is gedacht. Zeker als je in de stad loopt is het noodzakelijk om alert te blijven op wat er om je heen gebeurt. Dat doe je niet alleen met je ogen maar ook met je oren. Ik denk dat iedereen dat gevoel wel kent dat je schrikt omdat er plots een brommer voorbij raast die je niet hoorde aankomen. Bij de Bose SIE2i is er bewust rekening mee gehouden dat de oordopjes het omgevingsgeluid niet afsluiten.

vochtbestendig
Een ander cruciaal aspect voor een goede sporthoofdtelefoon is de vochtbestendigheid. Zeker als je veel zweet want maar liefst 40% van je lichaamswarmte raak je kwijt via je je hoofd. De Bose SIE2i is daarom voorzien van een speciaal hydrofoob akoestisch doek waardoor je oordopjes beschermd zijn tegen zweet én regen.

En zo zijn er nog talloze details te benoemen die laten zien hoe goed de ontwerpers van Bose hebben nagedacht. Neem het knijpertje waarmee je het kabeltje van de hoofdtelefoon kunt vastmaken aan je jas waardoor deze niet irritant gaat bungelen tijdens het lopen. Het kabeltje zelf is al relatief kort omdat je je telefoon of MP3-speler aan je arm kunt dragen met de bijgeleverde armband van Reebok. Ook dat voorkomt dat het kabeltje gaat bungelen. En voor die keren dat je de hoofdtelefoon op een andere manier wilt gebruiken wordt een apart verlengkabeltje bijgeleverd.

conclusie
De Bose SIE2i is een ideale hoofdtelefoon om mee te lopen. Met name de perfecte pasvorm van de StayHear tips, het doorlaten van het omgevingsgeluid en de vochtwerendheid maken dat aan alle belangrijke voorwaarden is voldaan om comfortabel én veilig met muziek te kunnen lopen. In combinatie met de geluidskwaliteit zoals we die van Bose gewend zijn maakt dat de SIE2i een absolute aanrader voor iedereen die graag met muziek loopt. Ik ga in ieder geval weer vaker mét muziek lopen.

De Bose SIE2i is verkrijgbaar in twee kleuren, lime en oranje. De i-uitvoering, de speciale Apple-uitvoering met microfoon en afstandsbediening, kost 154,95. De gewone uitvoering kost 124,95.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Het probleem van oordoppen is dat ze in de stad en het verkeer dragen. Joggers zijn echt een gevaar voor zichzelf en anderen, horen geen verkeer van achteren aankomen, maar springen er wel net zo lief pal vóór en zijn dan verontwaardigd (arrogant) als je er iets van zegt.

    Als ik die pasvorm zo zie, gaan ze het buitengeluid perfect afschermen. Leuk voor in het luide bos misschien…