Alberto Salazar: ‘We moeten nu doorpakken en laten zien dat dit geen toeval is’

Alberto Salazar was naar alle waarschijnlijkheid een van de meest succesvolle coaches van de Olympische Spelen. Hij pakte tweemaal goud met Mo Farah en zilver met Galen Rupp. Daarnaast scheelde het niet veel of Matt Centrowitz had ook nog een medaille gepakt. Hij werd vierde op de 1.500m.

Salazar verblijft momenteel met Rupp en Centrowitz in Sankt Moritz. Tijd om te genieten van hun prestaties is er nog niet. Beide atleten lopen nog een aantal wedstrijden in Europa. We kregen de kans om een uitgebreid interview met hem te doen. We blikten uiteraard terug op de zo succesvol verlopen Spelen. Hij vertelt over de gekozen tactiek van een razendsnelle slotronde. Salazar wist dat dat de enige mogelijkheid was om een medaille te pakken en besloot daarom al tijdens de trials deze stategie toe te passen. Rupp kreeg de opdracht mee om pas in de allerlaatste ronde te versnellen en het aan te laten komen op een eindsprint, met alle risico’s van dien. ‘Als je het daar niet kunt, dan lukt het je tijdens de Spelen ook niet.’

De medaille van Rupp is een beloning voor het harde werk van coach en atleet en is bovendien een belangrijk wapenfeit voor het project dat Salazar in opdracht van Nike opzette. Dit zogenaamde Nike Oregon Project werd in 2001 gelanceerd en moest de Amerikanen op de lange afstand weer laten aansluiten bij de Afrikaanse concurrentie. Een medaille op de Olympische Spelen is een prachtige opsteker, maar zeker geen bekroning van het project. ‘We moeten nu doorpakken en laten zien dat dit geen toeval is.’ Ook de rol van Farah blijft niet onderbelicht. ‘Het is niet alleen mijn taak om Amerikaanse atleten te trainen maar ook andere Nike-atleten. Mo Farah was het grootste succes voor Nike op de Spelen. Maar nog belangrijker, Mo is een belangrijk persoon gebleken voor het project. Galen heeft ontzettend veel kunnen leren van Mo.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • jeroen romeijn

  het zit hem in durven dromen.

  iets wat in europa en vooral in NL altijd als ” doe maar normaal” wordt bestempeld.

  en natuurlijk kneiter hard trainen.

  en lourens zijn die ”tussen haakjes” niet wat kinderachtig voor een volwassen man?

 • Kinderachtig misschien, maar hij heeft wel een punt. Als je leest wat voor verboden middelen bijvoorbeeld Mo Farah gebruikt omdat hij zogenaamd allerlei aandoeningen heeft dan zet je er wel wat vraagtekens bij…

  Maar goed, iedere wielrenner in de Tour de France heeft ook inspanningsastma, toch?…

 • @ Jerry, ik ga af op wat ik van Jos Hermens en Pieter Langehorst heb gelezen. Ik vind Farah’s progressie wel erg opvallend. En Galen Rupp lijkt me niet getalenteerder dan Kamiel Maase.

  Sowieso geloof ik niet zo in het concept van de ‘supertrainer’. Als in een bepaalde trainingsgroep iedereen erg succesvol is, dan is er vaak meer aan de hand. En dat ‘meer’ kun je omschrijven als ‘medische begeleiding’. Henk Kraaijenhof weet er alles van.

 • Het liefst zie je iemand als jij en ik Olympisch Kampioen worden. Maar die tijd is al lang voorbij. De winnaars zijn nu zonderlinge types, die ver van huis en haard trainen. Onder medische en wetenschappelijke begeleiding. Levend in klimaattenten en huizen. Met gezondheid en herkenbaarheid heeft het allemaal al lang niets meer van doen.

  Een van de redenen dat ik meer heb met de sprint- en veldnummers. Daar zijn de trainingsmethodes veelzijdiger, en lijkt de doping beter te traceren. Letterlijk en figuurlijk een stuk minder eng.

 • @lourens

  “Ik vind Farah’s progressie wel erg opvallend”

  Zo iets is snel gezegd, maar is dat ook zo?

  Als je naar zijn tijden kijkt van voor salazar dan heeft hij een 5000 meter tijd staan van 12.57 en een 10.000 meter tijd van 27:28
  Als je hier de bekende omrekentabellen op los laat dan lijkt het erop dat de 10.000 meter sneller zou kunnen, je komt dan op ca 26:55 uit.

  In 2011 (dus met salazar) verbetert hij zijn 5000 meter tijd met 4 seconden (12:53) , iets wat mij niet onmogelijk lijkt voor een atleet in de bloei van zijn carriere. De progressie op de 10.000 meter is groter, maar daar van zou je kunnen zeggen dat die nu meer in de lijn van zijn 5000 meter prestatie ligt dan voorheen.

 • De supertrainers van de laatste decennia worden 1 voor 1 ontmaskerd. In het geval van Henk was het nieteens een geheim, arrogantie ten top. Gestraft werd er toch ook zelden, als er al iemand gepakt kon worden.
  Supertrainers hebben vaak superdeals met superdokters. Zoals Pascua met Fuentes.
  Wetenschappelijk benadering, marginal gains, dat zijn de pakkende termen van de Engelstalige topsportscene tegenwoordig. Een Canadees (ik was fan vroeger) wint de Giro, een Brit de Tour de France. Een heel bleke Amerikaan zilver op de 10.000m. Durven dromen, geloof in hulp van hogere macht, allemaal state of the art. Nooit eerder gedaan. Of mazzel dat Londen tijdens Ramadan viel?
  Nee, die vooruitgang van Farah bevalt me niet. Liep zo goed als echte Brit, maar moest zo nodig zijn gezin verhuizen en plots een minuut harder gaan lopen bij een supertrainer. Uhuh. Tragisch verhaal als vluchting, naar superster. Dromen zijn te vaak bedrog. Over 20 jaar lezen we verveeld zijn bekentenissen in een autobiografie, als de schande hem teveel nachtrust kost, hij zijn kinderen steeds moeilijker voor kan blijven liegen.

  Ik zie ook niet waarom Rupp getalenteerder zou moeten zijn dan Maase. Of Salazar zo slim dat hij een atleet clean beter krijgt dan een Henk of Pascua met spuiten en slikken.

 • paul wernert

  Waarom zou een blanke bleekscheet die op z’n 18e (al was het nog maar een dag) al 28.15 liep op de 10 km niet 7 jaar later 1,5 minuut sneller zijn? Zonder dat dit nu per se zo verdacht moet zijn. Die tijd op z’n 18e en de snelheid van 3.34 op de 1500 m zijn significante verschillen met Maase. V.w.b. Farah nog voor dat hij naar Salazar al < 13' en 27.28, dubbel EK 2010, 2006 2e EK 5 km. Het meest opvallende aan de lange afstanden de zeer zwakke verrichtingen van de Kenianen, geen samenwerking, geen pogingen om aan te vallen. Niets. Zo maak je het je tegenstanders dus wel gemakkelijk om te winnen en dus z.g. dopingverdacht te zijn.

 • Paul, als je een paar WADA testers los zou laten op een gemiddelde highschool, wat denk je dat er dan gebeurt? Het zit daar zeer diep in de sportcultuur, van jongs af aan.

 • Henk Kraaijenhof

  Ik heb een superdeal met Dr.Oetker. Smullen maar!!!

  Wel leuk misschien nog om te weten dat atleten die door Lourens worden gesponsord bij mij komen voor advies, op die manier is Lourens in ieder geval ook mijn sponsor, goed zo Lourens, dat geld is welbesteed, LOL

  Voor Knotski (en Zoef) natuurlijk: jullie publieke beschuldigingen zijn ernstig genoeg om jullie te vragen eindelijk je burgerplicht te doen door contact op te nemen met justitie: in jullie geval geldt: Meld Misdaad Anoniem (geheel in jullie lijn) : 0800-7000. 1 telefoontje is genoeg.
  Of het is gewoon misselijkmakende achterklap, om je eigen meelijwekkende bestaan wat op te fleuren.

 • Marcel Mangnus

  Ik vind het een kwalijke en jammerlijke zaak dat er de laatste tijd zoveel atleten worden beschuldigd van dopinggebruik. De winnaar 1500m mannen en nu zelfs Mo Farah en Rupp. De progressie van deze atleten is absoluut niet enorm opvallend, zoals Remco en Paul ook al onderschrijven. Hun progressie is in de lijn der verwachtingen. De vergelijking Maase – Rupp gaat natuurlijk nergens over. Rupp heeft zoveel meer snelheid.

  Iedereen die tegenwoordig hard loopt en er bovenuit steekt, wordt al direct in verband gebracht met dopinggebruik. Op deze manier zijn het niet de atleten zelf, maar figuren als Cloxxki en Lourens die de sport kapot maken.

 • De BBC deed er zelf aan mee door de Turkse dames en Algerijn op de 1.500m verdacht te maken. En dan klagen als hetzelfde over Farah wordt gezegd is niet terecht.

  Salazar is handig in het ritselen van attesten. Dat is voor hem de sport geworden. Daarmee blijft hij binnen de regels maar maakt hij waarschijnlijk gebruik van doktoren die oneigenlijk gebruik van medicijnen of uitschrijven van valse attesten niet erg vinden.

  Er is een deel van de sportfans die dat prima vinden. Een ander deel niet. Dat is de discussie.

  Als WADA de uitgifte van attesten in eigen hand zou nemen dan stonden Farah en Rupp waarschijnlijk niet op het podium.

 • Marcel, welke sport had de meeste zondaars in Londen? Hebben we meegeturfd? En durf je te zeggen dat ALLE dopers 100% gepakt zijn, we niet naar vuile prestaties hebben hoeven te kijken? Alleen die kogelstootster waar we met zijn allen vooraf al om moesten lachen?
  Die sport kan zichzelf heel goed kapot maken. Dat is: de atleten die het naar zichzelf kunnen rechtpraten om vals te spelen, en een nieuw leven te beginnen gebaseerd op leugens. Heroische prestaties die niet de hunne waren, rijkdom, roem…alles omdat zij vonden dat het voor hen OK was de eigen regels op te stellen.

  Zonder vuur geen rook, en zonder rook geen gekuch.

  Een objectief observeerder hoeft maar te zien op welke manier Henk K. zich uitdrukt om te weten dat daar iets niet snor zit. Hij ontkent zijn misdaden tegen de sport niet (dat fatsoen hebben zelfs de huidige zondaars nog), doet alsof het allemaal erg grappig is (wat is het tegengestelde van Olympische sport, geef het eens een naam?).

  Marcel, ik denk dat je oprecht niet beter weet. Daarom is je stellingname ook niet echt kwalijk te nemen, maar wel te betreuren. Je verdient het bijna met 0,01 verslagen te worden door een doper. Bijna. Doping maakt sport kapot, niet mensen die het aan de kaak stellen. Denk nog héél even na waar het hier om gaat.

 • Jerry Hamen

  Henk dit Henk dat Henk zus Henk zo Henk crimineel Henk arrogant Henk Henk Henk Henk Henk. Pfff.

  @ Lourens, afgaan op wat Jos Hermens zegt? Z’n atleten hebben het afgelegd tegen Farah en Rupp, dus ik begrijp het als hij enigszins verbitterd is. Misschien zou WADA eens een kijkje in de renstal van Jos Hermens moeten nemen ;-). Rupp niet getalendeerder dan een Kamiel Maase? Kan Cloxxki of jij deze aanname onderbouwen?
  Wat zou wel een acceptabele progessie zijn volgens jullie? En wat is volgens jullie het plafond van deze twee atleten? Vaak lees je beschuldigingen, maar niemand kan tot in detail vertellen waarom iets niet in de haak is.

  @ Cloxxki,
  Wat zou er gebeuren dan als je en paar WADA testers zou loslaten op een gemiddelde highschool?

  Het zijn hypocriete sh*t figuren als Carla Lewis die te pas en te onpas atleten beschuldigen van medicijngebruik. Ik weet niet precies wat voor plek jij en Lourens in de atletiekwereld hebben, maar een icoon als Carla haalt het imago van de sport zelf naar beneden. Als je iemand beschuldigd kom dan met CONCREET bewijs. WADA kan wel wat hulp gebruiken, wat houdt jullie tegen?

 • jeroen romeijn

  @jerry

  Lourens en Cloxxi komen niet met bewijzen.

  Is ze niet gelukt bij Vroemen, niet bij Herzog, niet bij Armstrong…

  Ze roepen maar wat, gelukkig leest maar een paar honderd man dit forum veelvuldig (niet de site, maar echt de reactie’s), van die paar honderd neemt er m.i. niemand Cloxxi en Lourens serieus.

 • Michel geeft goed onder woorden wat ik met mijn eerste opmerking bedoelde. Farah en Rupp zijn slechts modale atleten die via allerlei chemische en medische trucs tot topprestaties komen. Niet helemaal mijn idee van topsport.

  @ Henk, ik dacht dat je die adviezen gratis gaf.

  @Jerry, Cloxxki en ik zijn echte kenners van de topsport. We krijgen ook heel vaak gelijk, zeker op de wat langere termijn. Houd onze bijdragen dus goed in de gaten, en lees ze geconcentreerd, want je kan er nog veel van opsteken.

  @ Jeroen, wat is jouw definitie van kinderachtig?

  @ Marcus, ik geloof niet dat ik vanacht mijn laptop in een ver buitenland de (Nederlandse) topsport kapot kan maken. Zoveel invloed heb ik nou ook weer niet. (sterker nog, ik heb nauwelijks invloed).

 • Henk Kraaijenhof

  “Echte kenners van de topsport” omdat ze de verhalen van Jos Hermens en Pieter Langehorst lezen. Dus ie de klant kan lezen of Wikipedia is gelijk een “echte kenner van de topsport”, welkom bij die club van 15 miljoen
  LOL Ja, Lourens blijft de grappigste thuis.
  @Jerry: Louren en Knotski hebben namelijk GEEN plek in de atletiekwereld, alleen hier een beetje trollen op LV, en dat zullen we hier weten ook

 • Lourens, spreek voor jezelf ajb? ik weet genoeg van topsport om alweer moe te worden als ik eraan terug denk (het waren 2 fantastische dagen), maar dat maakt me nog geen kenner hoor.

 • Er is in Nederland maar 1 iemand die echt verstand heeft van atletiek en dat is voormalig trainer Henk K. De rest van de mensen die een mening over atletiek heeft, is trol, nitwit en loser. Vooral als hij of zij er een andere mening op na houdt dan Heilige Henk zelf.

  Op zich erg vermakelijk. En ook lekker voorspelbaar. Met Henk weet je tenminste waar je aan toe bent.

 • Absoluut. En nieteens onkennen, alleen steeds zonder succes het om de boodschapper proberen te laten gaan, terwijl hij alleen de boodschap dikker onderstreept. Je zult maar ooit onder zijn supervisie je beste resultaten behaald hebben in de tijd dat hij openlijk doping propageerde bij clubs en bonden… En helaas, die atleten zíjn er. Al lijken ze er niet bepaald mee te zitten.

 • Wat een gelul allemaal, kunnen we reacties niet wegstemmen met dislikes? B.v. bij 25 rapporten weg ermee!
  Gelukkig doet Paul mee met de discussie: inderdaad, de prestatie-ontwikkeling is niet uitzonderlijk, de gewilligheid van de tegenstanders wel.
  Na het interview vraag ik me af hoe die extra kracht en snelheid getraind worden, want daar over zijn we het snel eens: finishing speed is erg goed, dat wil ik ook wel!
  Wat mij betreft dus een inspirerend interview dat nieuwsgierig maakt. Toch maar eens met Guido mailen, die heeft tijd om bij de koffie bij te kletsen met deze helden (al bakte Rupp er in Lausanne niks van met een DNF op de 1500m, misschien toch nog moe).

 • marijke van Zee

  Met stijgende verbazing heb ik al geruime tijd gekeken naar de reacties van mensen die niet met voor en achternaam genoemd willen worden,maar verbazingwekkend veel menen te weten en te oordelen over bepaalde zaken.Zeer ongeloofwaardig zijn de vaak smerige aantijgingen aan het adres van Henk Kraaijenhof die zich echt niet meer hoeft te bewijzen i.t.t. ene Lourens of ene Cloxxki(wie zijn dat eigenlijk en wat hebben ze gepresteerd??)

 • Jerry Hamen

  @ Lourens,

  Het is makkelijk om vanaf de zijlijn te roepen dat zodra iemand een opmerkelijke (wat opmerkelijk ook mag betekenen) progressie boekt er meer aan de hand is dan vitamine C en veel melk drinken.
  Er wordt altijd iemand betrapt, alleen niet per se degene bij wie je hoopt dat hij/zij tegen de lamp loopt. Zo van ik sta tijdens de avondspits langs de A2 en voorspel dat er binnen nu en een uur (even lekker ruim genomen 😉 ) een blauwe auto voorbij komt. Dan heb je altijd gelijk ja…

  Je plaatst geen vraagtekens achter de mogelijke motieven van Jos Hermens? Alle atleten die Jos Hermens onder z’n hoede heeft zijn nog onschuldiger dan een baby? Iedereen die zich direct (of indirect) in het netwerk van Jos Hermens begeeft heeft een brandschoon geweten?

  En nogmaals wat is het plafond van Rupp? Rupp niet getalendeerder dan Maase? Waarop baseren jij en Cloxxki dit?
  Een echte kenner, zoals jij dat jezelf toedicht, zou dit zo kunnen uitleggen toch?

 • Marijke, wat deze heren gepresteerd hebben is op zich niet relevant, het gaat erom wat ze schrijven op het WWW, ofwel voor een zeer groot publiek (in theorie dan, want niet iedereen beheerst onze taal 😉 )

  Maar om het toch in perspectief te plaatsen, volgens mij liep Lourens Kluitjein’triet ooit een marathon in 3.14 en Jan Gerrit Cloxxki loopt redelijk hard op korte afstanden, kan aardig fietsen, en doet iets met lange latten 😉
  Maar hun taalgebruik laat inderdaad te wensen over 😉

 • paul wernert

  Maar Michel waar heb je ’t dan over? Attesten voor wie, waarvoor? Ook het verkrijgen van attesten is aan bepaalde regelgeving onderhevig, maar in de VS dan niet?

 • paul wernert

  Apart…. op Facebook heel leuk interview van Viviane met Evan Jager, maar deze staat nog niet op LV! Heel leuk, omdat EJ een leuke, frisse, laconieke, onbekommerde, piepjonge gozert is. Als steeple-novice eventjes 8.06 neergezet!