Marathon Rotterdam intoduceert de Provinciën Marathon Challenge

De ABN AMRO Marathon Rotterdam komt met een nieuw, jaarlijks terugkerend klassement. In de Provinciën Marathon Challenge staat de prestigieuze titel ‘snelste marathonprovincie van Nederland’ op het spel. Ook worden de individuele kampioenen van elke provincie en de beste man en vrouw van álle provincies gehuldigd. De winnaars krijgen ere- en geldprijzen.

De Provinciën Marathon Challenge (PMC) beleeft zijn primeur tijdens de 32ste ABN AMRO Marathon Rotterdam op zondag 15 april 2012. Alle in Nederland wonende marathonlopers die zich inschrijven, inclusief de deelnemers aan de Business Marathon, doen automatisch mee aan de PMC. De inschrijving is geopend (www.marathonrotterdam.nl). Inschrijving in het PMC klassement leidt niet tot extra kosten voor de lopers.

De 25 beste marathon netto finishtijden per provincie bepalen wie zich de snelste, en daardoor wellicht ook meest vitale, provincie van Nederland mag noemen.

,,We like to run the extra mile tot create winners, is ons motto en met de Provinciën Marathon Challenge hebben we er 25 winnaars bij: 24 individuele winnaars en natuurlijk de snelste provincie,’’ zegt Mario Kadiks, directeur van de ABN AMRO Marathon Rotterdam.

Met het uitdagende en inspirerende initiatief toont de ABN AMRO Marathon Rotterdam opnieuw aan dat het op innovatieve wijze voorop loopt. Mondiaal, nationaal en óók in de provincie. De Provinciën Marathon Challenge wortelt het evenement, georganiseerd volgens de kwalitatief hoge Like2Run-maatstaven, nog verder in de Nederlandse loopwereld.

,,Veelzeggend is in dat opzicht dat de Atletiekunie ons vorig jaar vanwege de grote verdiensten voor de recreatieve loopsport heeft onderscheiden met De Loper,’’ stelt Mario Kadiks. ,,Ons evenement is diep verankerd in de wereld van de hardloper.’’

In het verleden kwam de ABN AMRO Marathon Rotterdam onder meer als eerste met de Business Runs, ontwikkelde het smart drinking-system, organiseerde trainingslopen enzovoorts. En nu is er dus de Provinciën Marathon Challenge.

Op zondag 15 april 2012 worden meer dan 25.000 deelnemers verwacht voor de verschillende onderdelen van het grootste eendaagse sportevenement van Nederland. De NOS verzorgt een rechtstreekse tv-uitzending. Een dag eerder staan de ABN AMRO Kids Runs op het programma, die dit jaar met groot succes op de sfeervolle Coolsingel voor het eerst eigen ‘racedag’ kregen.

Mario Kadiks heeft inmiddels de eerste contacten gelegd met internationale topatleten die ook komend jaar op de Coolsingel kunnen finishen in toptijden. Rotterdam leverde al zesmaal ’s werelds snelste tijd van het jaar, zeer recent in 2010 (Patrick Makau, 2.04.48) en 2009 (Duncan Kibet, 2.04.27).

Dit jaar ging de zege in de ABN AMRO Marathon Rotterdam naar een andere Keniaan: Wilson Chebet (2.05.27). Patrick Makau, in zekere zin een ‘ontdekking’ van Rotterdam waar hij debuteerde en doorbrak, liep op 26 september in Berlijn een wereldrecord: 2.03.38.

Onder meer vanwege zijn snelle parcours is ook Rotterdam een zeer geschikte plaats om een wereldrecord te realiseren. Dat gebeurde al driemaal: bij de mannen in 1985 (Carlos Lopes, 2.07.12) en 1988 (Belayneh Densamo 2.06.50) en bij de vrouwen in 1998 (Tegla Loroupe, 2.20.47).

De 32ste ABN AMRO Marathon Rotterdam zal voor deelnemers uit vele landen in het teken staan van de Olympische Spelen in Londen. Het is een van de laatste kansen om zich te kwalificeren.

(Persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>