Voorbeschouwing NK Atletiek

Op zaterdag 30 en zondag 31 juli 2011 zal het Olympisch Stadion in Amsterdam het decor vormen voor de Nederlandse kampioenschappen atletiek. Tal van Nederlandse topatleten strijden om de felbegeerde Nederlandse baantitels. Tegelijkertijd is het NK een van de laatste mogelijkheden voor atleten om zich te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen atletiek in Daegu, Zuid-Korea (27 augustus – 4 september 2011). Ook zijn nominaties voor de Olympische Spelen 2012 te veroveren.

Hieronder een beschrijving van de te verwachten hoogtepunten in Amsterdam


Sprint (100, 200 en 400 meter)

Churandy Martina komt uit op zowel de 100 als 200 meter. Samen met Patrick van Luijk belooft dit een spectaculaire strijd te worden. Martina heeft tot dusver dit jaar 10.10 sec. (Nederlands record) en 20.39 sec. gelopen. Zijn persoonlijke records zijn 9.93 sec. en 20.08 sec.. Van Luijk verkeert al het hele seizoen in uitstekende vorm. Medaillekandidaten op de 100 meter zijn Brian Mariano, Mike van Kruchten, Akwasi Frimpong en AA-Drink Talententeam-lid Giovanni Codrington. En natuurlijk speelt de binnenkort te verwachten definitieve samenstelling van het Nederlandse team 4×100 meter, dat zich vorige week in Lignano kwalificeerde voor de WK Atletiek mee. Op de 200 meter verkeert ook Jerrel Feller in uitstekende vorm. Op de 400 meter zijn Bjorn Blauwhof en Joeri Moerman aan elkaar gewaagd. Blauwhof liep in Izmir 46.69 sec. en Moerman in Eindhoven 46.75 sec. Moerman kan ook uitstekend uit de voeten op de 200 meter. Hij heeft in de – momenteel geblesseerde – Obed Martis een lichtend voorbeeld: Martis won in 2010 op de NK zowel de 200 als de 400 meter.

Op de vrouwensprint zijn de succesvolle junioren Dafne Schippers en Jamile Samuel de smaakmakers. Maandagochtend jl. zijn beide leden van het AA-Drink Talententeam moe maar voldaan teruggekeerd uit Tallinn waar ze met succes deelnamen aan het EK Junioren. Schippers won de zevenkamp met onder andere drie nieuwe grensverleggende prestaties: een 100 meter horden in 13.27 sec., een 200 meter met tegenwind in 22.91 sec. en een vertesprong van 6,47 meter. Samuel behaalde twee keer zilver, op de 100 en 200 meter. Samuel liep een persoonlijk record op de 100 meter in Tallinn, 11.43 sec., op de 200 meter nog net niet. Beiden zijn in topvorm.

Dafne Schippers concentreert zich tijdens de NK op de 100 meter. Bij de NK Junioren liep ze reglementair 11.39 sec., met teveel rugwind (+2,8 m/s) een ongelofelijke toptijd van 11.13 sec. Haar doel is de WK-limiet van 11.27 sec. te lopen. Op de dubbele afstand heeft ze deze limiet al op zak. Zij wil zich op de WK Atletiek concentreren op de sprintdisciplines, niet op de zevenkamp, waarvoor ze zich ook gekwalificeerd heeft. Net als bij de mannen beloven de vrouwensprints een fantastische strijd te worden, temeer daar op de 100 meter ook Kadene Vassell en Anouk Hagen in uitstekende conditie terugkeerden uit Ostrava (EK 20-22 jaar). Op de 200 meter waren Hagen en Vassell daar ook razendsnel, Marit Dopheide was zelfs nog iets sneller. Samuel blijft natuurlijk favoriet. Ook de 400 meter heeft een prachtig affiche: Marit Dopheide, Madiea Ghafoor (brons in Tallinn!) en Nicky van Leuveren zijn zeer aan elkaar gewaagd.

Midden afstand (800, 1500 en 5000 meter)
Zonder de nog niet fitte Arnoud Okken en Bram Som die kiest voor de 1500 meter is Robert Lathouwers natuurlijk dé titelkandidaat voor de 800 meter. Op de 1500 meter is Bram Som met zijn palmares vanzelfsprekend de te kloppen man; René Stokvis, Niels Verwer en Wouter de Boer zijn de belangrijkste opponenten. De 5000 meter belooft een hele spannende strijd te worden tussen een groot aantal mannen, waarvan Dennis Licht de snelste tijd heeft staan. Thomas Poesiat verdedigt zijn titel. Anderen zijn Khalid Choukoud, bronzen medaillewinnaar bij de EK 20-22 jaar in Ostrava Jesper van der Wielen en marathonlopers Ronald Schröer en Michel Butter.

Yvonne Hak is huizenhoog favoriet op haar 800 meter. Met een WK-ticket op zak en nog een maand te gaan tot aan Daegu zal ze zich – in navolging van eerdere NK-optredens – wellicht willen testen met twee snelle races. Adrienne Herzog heeft zich voor zowel de 1500 als 5000 meter ingeschreven. Ten tijde van dit persbericht was nog niet bekend voor welke discipline ze kiest, of dat ze allebei doet. Marije te Raa en Evelien Ruijters zijn de snelste andere vrouwen op de 1500 meter. Op de 5000 meter is Ilse Pol een belangrijke titelkandidate.

Horden (110/100 meter horden, 400 meter horden en 3000 meter steeplechase)
Kersverse vader Marcel van der Westen is – door de whereabouts-schorsing van Gregory Sedoc en de zich op de sprint focussende Mike van Kruchten – de gedoodverfde titelkandidaat. Hij wil zijn titel van 2010 vanzelfsprekend prolongeren. Het zou zijn zesde outdoor-hordetitel zijn; de eerste dateert alweer van 2001. Na de EK Landenteams in Izmir bleek 400-meter hordekampioen Thomas Kortbeek een heel klein scheurtje te hebben opgelopen in zijn achillepees. Of hij voldoende hersteld is is nog koffiedikkijken, maar hij zelf heeft goede hoop. Een echo woensdag as. moet definitief uitsluitsel geven. Voor de 3000 meter steeplechase heeft de inmiddels 42-jarige Simon Vroemen zich ingeschreven.

De 100 meter horden belooft dit jaar een strijd te worden tussen de hordespecialisten Femke van der Meij, Sharona Bakker en Rosina Hodde. Maar natuurlijk liggen de meerkampsters Remona Fransen en Nadine Broersen op de loer. Kampioene Sanne Verstegen zal het op de 400 meter horden lastig krijgen met juniore Bianca Baak die in Tallinn bij de EK Junioren 58.33 sec. liep. Miranda Boonstra stapt definitief over naar de marathon, maar laat een NK-titel op de 3000 meter steeplechase niet aan haar neus voorbijgaan. Lara Nicod kan het haar nog knap lastig maken.


Springen (verspringen, hinkstapspringen, hoogspringen en polsstokhoogspringen)

Tienkamper Ingmar Vos sprong dit seizoen het verst van allemaal (7,55 meter) maar zal voor zijn titel wel moeten afrekenen met vooral Fabian Florant, Jonathan Pengel en Marius Kranendonk. De hinkstaptitel gaat ook dit jaar natuurlijk weer naar Fabian Florant. Hopelijk komt hij met behulp van tegenstand van de Namibiër Roger Haitengi (die buiten mededinging mee doet) dichtbij de WK- limiet van 16,85 meter; het Nederlands record bedraagt 16,65 meter. Hoogspringer Douwe Amels (2,18 meter) stelde teleur bij de EK 20-22 jaar in Ostrava en is er op gebrand dit in Amsterdam meer dan goed te maken. Hij zou daarmee de hegemonie van Jan Peter Larsen en Martijn Nuijens (sinds 2004) doorbreken. Larsen is de belangrijkste tegenstander van Amels, Nuijens heeft zich niet aangemeld. Met Robbert-Jan Jansen, Eelco Sintnicolaas, Wout van Wengerden en Cyriel Verberne heeft de NK alle Nederlandse topspringers. De inzet voor Jansen zal niets minder dan 5,65 meter zijn, de WK-limiet.

Bij het verspringen is meerkampster Yvonne van Langen (juist terug van een blessure) de grootste kanshebster op de gouden medaille. Brenda Baar hink-stap-sprong in Izmir naar een knap Nederlands record van 13,51 meter en komt in Amsterdam haar vijfde titel ophalen. Op hoogspringen is meerkampster Nadine Broersen favoriet; zij kwam in Ostrava bij de EK 20-22 jaar tot 1,87 meter, 1 centimeter onder het Nederlands record van 1,88 meter (outdoor). Met de polsstok zijn Denise Groot en Leonie Schilder aan elkaar gewaagd. De nummers 7 en 8 van de EK Neo-senioren in Ostrava gaan samen met Rianna Galiart strijden om de titel.

Werpen (kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen en kogelslingeren)
De strijd bij het kogelstoten mannen is open: Patrick Cronie verraste in Ostrava bij de EK 20-22 jaar met een zesde plaats en een persoonlijk record van 18,38 meter. Erik van Vreumingen en Maarten Persoon hopen het hem lastig te kunnen maken op dit NK. Al vroeg in het seizoen wisten Erik Cadée en Rutger Smith zich in Chula Vista, USA op discus te kwalificeren voor de WK Atletiek (en te nomineren voor Londen 2012). Cadée bleef daarna uitstekend presteren, zowel bij de Diamond League als in Nederland bij de wedstrijden van het Nationaal Baancircuit. Smith kreeg last van kleine blessures maar heeft zich goed voor kunnen bereiden op dit NK. Maarten Persoon wierp ondertussen ook al 61,28 meter. Het Nederlandse speerwerpen zit in de lift. Lars Timmerman verraste vorig jaar met 79,59 meter en de atleet van het AA-Drink Talententeam werd het campagnebeeld voor het Nationaal Baancircuit 2011; dit jaar gaat het nog minder voorspoedig. Bjorn Blommerde en Daan Meijer zijn daarentegen goed op dreef. Timmerman zal er echer alles aan doen Bjorn Blommerde van zijn vijfde NK-titel af te houden. Vincent Onos is de gedoodverfde titelkandidaat bij het kogelslingeren.

Melissa Boekelman (lid van het AA-Drink Talententeam) veroverde een bronzen medaille bij de EK Neo-senioren in Ostrava en jaagt nog steeds op de WK-limiet van 18,10 meter; haar persoonlijk record uit 2010 is 18,17 meter. Ook aparte klasse maar dan met de discus is Monique Jansen. Zij wierp in Chula Vista, USA de discus al naar 62,22 meter (WK-limiet én nominatie OS 2012). Ze opent zondag het NK-programma om 11.00 uur en wil het publiek tonen ook in Amsterdam (ruim) boven de 60 meter te kunnen werpen. Waar vorig jaar Bregje Crolla en de (nu geblesseerde) Evelien Dekkers deelnamen aan de EK Atletiek is dit jaar Lisanne Schol (20) aan een indrukwekkende opmars bezig. Ze kwam al tot 57,50 meter in Ostrava. Eva Reinders en Maaike Schetters zijn aan elkaar gewaagd bij het kogelslingeren.
Meerkamp

Maar liefst vier meerkampers hebben zich gekwalificeerd voor de WK Atletiek in Daegu.

Eelco Sintnicolaas neemt in Amsterdam deel aan de 110 meter horden en het polsstokhoogspringen. Op beide onderdelen is hij een medaillekandidaat. Ingmar Vos houdt zich aan zijn specialiteit: de tienkamp. Hij meldde zich aan voor maar liefst zeven onderdelen: 110 meter horden, verspringen, hoogspringen, polsstokhoogspringen, kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen; wellicht dat hij een vooruitziende blik had dat hij niet geaccepteerd zou worden op de 100, 400 en 1500 meter, want daarvoor heeft hij zich niet ingeschreven. Vos heeft te kennen gegeven zich voor zoveel onderdelen te hebben opgegeven om uiteindelijk te bezien welke combinatie in het uurrooster het meest gunstig is; voor het kogelstoten en discuswerpen meldt hij zich derhalve nog af.

Remona Fransen behaalde vorig weekend de zevenkamp-limiet voor Daegu. Bij de NK Atletiek komt ze uit op de 100 meter horden. Met name op de springonderdelen is ze kandidaat voor goud. Dafne Schippers zal zich na haar in Tallinn (bij de EK Junioren) behaalde gouden zevenkampmedaille vanaf nu vooral concentreren op de sprint in Daegu. Ze kwalificeerde zich al voor de WK op de 200 meter, op de 100 meter nog (net) niet. Zie voorbeschouwing hierboven onder ‘sprint’.

Naast deze vier WK-gangers zijn ook andere meerkamptoppers present, zoals Pelle Rietveld (verspringen, polsstokhoogspringen en kogelstoten) bij de mannen en Jolanda Keizer (100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten en speerwerpen), Yvonne van Langen (verspringen) en Nadine Broersen (100 meter horden en hoogspringen) bij de vrouwen.

Twee dagen Nederlandse topatletiek
De NK Atletiek is een tweedaags topevenement. De zaterdag (30 juli) is vooral de atletiekdag (van 11.00 tot 17.30 uur) waarop de atleten met elkaar de strijd aangaan om zich te kwalificeren voor de finales op zondag (31 juli, van 11.00 tot 16.15 uur). Er zijn echter ook zes finales op zaterdag: het verspringen en kogelslingeren voor zowel mannen als vrouwen, en het polsstokhoogspringen en speerwerpen voor vrouwen. Tezamen met de 14 loopdisciplines waarop honderden atleten strijden om een plek in de finales op zondag, is de eerste NK Atletiekdag een perfecte opmaak – en zeker het bekijken waard – voor de tweede dag: de finaledag op zondag.

Op zondag 31 juli worden maar liefst 28 finales gehouden: het wordt een spetterende atletiekdag die start (na de 1K Runaway vanaf 10.30 uur) om 11.00 uur met het discuswerpen voor vrouwen (met Monique Jansen) en als slotstuk om 16.10 uur de finale 200 meter mannen (met Churandy Martina en Patrick van Luijk).

Bron: Atletiekunie, Eric Roeske, foto: Orange Pictures

Add Comment RegisterBeantwoord

Connect with:

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>