Ervaringsdeskundige Dathan Ritzenhein over het geheim van alternatieve training bij blessures

58611376

Blessures zijn voor de meeste atleten helaas geen onbekend verschijnsel. Om niet helemaal stil te vallen wordt op dat soort momenten gezocht naar alternatieve vormen van trainen zoals aquajoggen of de crosstrainer. En volgens Dathan Ritzenhein komt hij vaak sterker terug na een trainingsperiode met alternatieve trainingen. De Amerikaan die dit jaar derde werd bij het WK halve marathon verklapt zijn geheim.

‘Het lijkt er op dat ik altijd beter terug kom van blessures en ik denk dat ik langzaam weet wat je moet doen om na zo’n periode weer snel in vorm te komen. Na mijn loopcarrière ligt daar wel een taak voor mij, het begeleiden van geblesseerde atleten. Ik heb elke denkbare blessure wel gehad maar ik denk dat ‘hoge intensiteit’ het geheim is om je conditie vast te houden. Een hoge intensiteit is de enige manier waarop je een looptraining kunt simuleren. Ik geloof niet dat het veel helpt als je een uurtje rustig gaat fietsen. Bij hardlopen komt je hartslag over het algemeen veel hoger dan bij de meeste andere inspanningen. Bij een rustige duurkoop haal je toch al snel een hartslag van 140 slagen per minuut.’

Met een rustig fietstochtje kom je waarschijnlijk niet boven de 120 slagen uit. En het is nog eens saai ook. Zeker als je zo’n training dag in dag uit moet afwerken. Het geheim is volgens mij afwisseling. Als je in die 45 minuten iedere 30 seconden of een minuut in hoge intensiteit traint en vervolgens eenzelfde periode rustig aandoet verbrand je uiteindelijk veel meer calorieën en haal je een hogere gemiddelde hartslag. Bovendien zorgt die afwisseling er voor dat je de training mentaal veel makkelijker kunt opbrengen.

Een ander belangrijk aspect tijdens de periode van herstel is krachttraining. Het handhaven van deze trainingen maakt het ook makkelijker om terug te komen. Het zijn maar bepaalde delen van je lichaam die je niet kunt belasten bij een blessure. De overige oefeningen zou je wel gewoon kunnen blijven doen.

Mijn laatste advies is om tijdens een blessureperiode ongeveer dezelfde tijd op dezelfde hartslag te trainen als je normaal zou doen en daar nog 30 minuten aërobe training aan toe te voegen.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Dirk-Jan Linsen

  Opzich natuurlijk wel intressant, maar mij lijkt het belangrijker om als atleet/trainer te leren hoe je een blesure kan voorkomen…

 • Bolg van Remmerden

  @Ferdinand

  Inderdaad, de triatlon is een altertieve trainingsvorm voor hen die niet goed kunnen fietsen, zwemmen, danwel hardlopeen

 • Jesper van der Wielen

  Dirk-Jan@
  Niet gebleseerd raken is erg makkelijk gezegt. ik denk als je als een echte wereldtopper traind dat gewoon niet mogelijk is. en als je Afrikane wil gaan verslaan dan moet je gewoon echt op dat randje trainen en soms gaat dat er dus over heen en krijg je blessures.

 • Dirk- Jan Linsen

  @Jesper

  Natuurlijk moet je ontzettend hard trainen om de wereld top te halen en het is dan ook wel logisch dat je vaak dat randje zo dicht mogelijk probeert te naderen. Volgens mij schiet het beter op als het lukt om iedere keer net niet over dat randje te gaan, dan iedere keer van een blesure te moeten herstellen.

 • @Dirk-Jan:

  Helaas bestaan er geen apparaten die dat randje aangeven. Of je moet je gevoel vertrouwen (het bekende: “luisteren naar je lichaam”)…is meestal niet accuraat genoeg. De grote kunst blijft het trainen rond dat smalle randje. Zo bezien is het artikel hierboven wel interressant als je over het randje bent gegaan.

 • Dirk-Jan Linsen

  @Hans, ik zeg ook zeker niet dat het niet intressant is hoor! Alleen vind ik het intressanter om aan de goede kant van het randje te blijven. Wat ik uit het artikel haal is dat Ritzenhein erg vaak over het randje gaat…

  En over dat apparaat, er worden wel enkele claims gedaan hier en daar, volgens mij prijst henk kraaijenhof een dergelijk apparaat aan. (of het ook werkt laat ik even in het midden)

 • Vorige zomer brak ik 2 tenen (de twee naast de grote teen)waarvan 1 kootje gesplits was.
  Hier staat 4-6 weken herstel voor.
  Ik ben toen heel intensief gaan wielrennen en buikspier oefeningen gaan doen en na twee weken kon ik al mijn normale training hervatten.
  Ik kwam zelfs iets sterker terug.

  In mijn visie is fietstraining een goed alternatief mits je het met buikoefeningen combineerd. zo kom je toch in de buurt van een looptraining.

  Alleen wel opletten met de kuiten want die worden wel heel anders belast.

 • @ Dirk-Jan: maak je geen zorgen, volgens onze grote trainingsexpert Lourens Kl. werkt het apparaat (natuurlijk) niet, vandaar dat het met veel genoegen en succes gebruikt wordt door ……
  Maar je hebt gelijk: een thermometer voorkomt geen koorts en een rontgenfoto voorkomt geen breuk. Er is nog een intelligente trainer nodig om de gegevens te interpreteren en te vertalen in een adequaat trainingsprogramm, dat is natuurlijk waar het fout gaat.
  Wel een beetje jammer van al die overtrainde en geblesseerde atleten, want van meer kennis over de toestand van het lichaam van die atleet is nog nooit een atleet geblesseerd of overbelast geraakt.

 • Het apparaat is ontworpen voor astronauten, dus dan is het vast ook wel geschikt voor (overtrainde) atleten. Alleen jammer dat de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Echter, Henk zegt dat het werkt, en als Henk dat zegt dan is het waar.

  Voor 300 euro kun je bij Henk een kwartier op/aan het apparaat liggen. Doen, zou ik zeggen.

 • @Lourens: er is meer bewijs voor de werking van Henk’s apparaat dan dat er aanwijzingen zijn voor dopinggebruik in de topsport.
  Een van de open uitdagingen is hoe Henk’s ideeen breed in de markt te zetten zodat meer mensen er hun voordeel mee kunnen doen. Dat vergt constructieve creativiteit. Doe je mee?

 • @Kluit: 300 Euro, misschien dat je dan met de Kluit zaken mag doen, maar met Henk nog niet, gelukkig ben je als geblesseerde, overtrainde of stoppende atleet een stuk goedkoper uit. Voor voetballers of tennissers ligt dat wat anders.
  Maar misschien moet je een keer wat zinvols lezen in plaats van
  te proberen mensen met een Kluitje het riet in te sturen.
  Misschien moet je ook eens proberen een wat minder uitgesproken mening te hebben over zaken waar je geen verstand van of ervaring mee hebt. We wachten met smart op je ongetwijfeld spitse, maar inhoudsloze reactie.

 • Lourens Kl

  @Àd

  Ik las vanochtend dat er 30 topsporters geweigerd zijn voor Vancouver vanwege dopinggebruik. Mag zo iets mee tellen als bewijs? Verder moet Henk vooral doen waar hij goed in is, daar heeft hij mij niet bij nodig.

  @ Peter

  De volgende website bevat interessante info. Misschien kun je er iets mee: http://lhv.artsennet.nl/web/file?uuid=eaa3c199-9e7f-4c0c-a72d-cd4a3702134b&owner=f039e03f-8803-4e21-8ea4-7ca676b5d5a4 – –

  @ Henk

  Het doet me deugd dat je de prijzen naar beneden hebt bijgesteld. Het gevolg van de crisis? Minder mooi is het dat je iedere twijfel aan of kritiek op de door jouw gehanteerde methode meteen afdoet als ‘inhoudsloos’. Je kunt sowieso niet zo goed tegen kritiek valt me op. Jammer, want ik vind je best wel grappig.

 • Yep, zoals gezegd: even voorspelbaar als altijd: “grappig” ten koste van anderen, zichzelf herhalend en slecht geinformeerd (Google – en in dit geval uit de derde hand!)als altijd.

  PS. de prijzen zijn naar boven bijgesteld: Euro 295,(was Euro 250) (excl.BTW) Dus gelukkig buiten het budget van de gemiddelde “topatleet” en drukker dan ooit tevoren.

  Prettig weekend!

 • Wat zie ik nou weer? Klutenberg doe er wat aan!

  vr 12 feb 2010, 03:04

  Gepakt op doping; toch op Winterspelen

  Van onze speciale verslaggever
  VANCOUVER – De Winterspelen van Vancouver zijn nog niet begonnen, maar het eerste dopinggeval is een feit. Hoofdrolspeelster Svetlana Terenteva ontsnapt echter met een berisping en mag gewoon aan het grootse sportevenement deelnemen. De Russische ijshockeyster werd positief bevonden op het gebruik van tuaminoheptane, een drug die door het wereldantidopingagentschap (WADA) pas in 2008 op de lijst is gezet.

  De uitspraak van de disciplinaire commissie van het International Olympisch Comité (IOC) viel echter ook ‘positief’ uit voor Terenteva. Tegen functionarissen van het IOC bekende de atlete weliswaar schuld, maar ze had volgens het machtige sportorgaan een plausibele reden voor haar dopingovertreding. Tot 4 februari gebruikte ze namelijk de neusspray Rhinofluimucil tegen een in januari opgelopen verkoudheid. In dit medisch goedje zit de stof tuaminoheptane.
  ‘Ouf of competition’ is de stof overigens niet verboden. Mede daardoor toonde het IOC zich uitermate coulant. “In deze zaak gaat het om een atlete die een licht stimulerend middel gebruikte vóór het begin van de Winterspelen”, verklaarde Thomas Bach, de vice-voorzitter van het IOC. “Een middel met een dergelijk lichte uitwerking is buiten competitie ook niet verboden, maar wél tijdens de Spelen.”
  Het IOC hield in het geval van Terenteva dus rekening met de omstandigheden. “Ze werkte uitstekend mee aan het onderzoek van de disciplinaire commissie en ze begreep ook dat ze de regels had overtreden”, vervolgde Bach. “Daarom dachten we dat het eerlijk zou zijn om voor deze speciale zaak alleen een reprimande uit te delen in plaats van haar terug naar Rusland te sturen. Diskwalificatie leek ons in dit geval dan ook een veel te zware sanctie.”