Guido Hartensveld: ‘We kwamen honderden lopers tegen onderweg, sommigen zelfs met startnummer’

DSC00028(3)

Voor het eerst in de geschiedenis van de halve marathon van Egmond zag de organisatie zich genoodzaakt om de wedstrijd af te gelasten. De hulpverleners konden niet garanderen dat zij adequate medische ondersteuning konden bieden. Dat bericht werd gisteren om 13:00 bekend gemaakt, een moment waarop veel toplopers al onderweg of aanwezig waren in Egmond. Ook tal van recreatieve lopers maken ieder jaar een weekend van deze wedstrijd.

Het lag dan ook in de lijn van verwachting dat er toch een aantal lopers van start zouden gaan vandaag. Guido Hartensveld van Team Distance Runners bracht zijn atleten gistermiddag op de hoogte. ‘Uiteraard was iedereen teleurgesteld maar al snel bleek dat men toch iets wilde doen met al die energie. We hebben besloten er een goed weekend van te maken. Op zondagochtend zouden we een lange progressieve duurloop gaan doen.’

Deze beslissing sloeg ook bij andere atleten aan en al snel bleek dat naast onder andere Robert Ton, Ronald Schroer en Rens Dekkers van TDR ook een aantal andere atleten waaronder Patrick Stitzinger, Marco Gielen, Greg van Hest, Ruben Scheurwater, Thijs Feuth, Raymond van den Berg en Wesley van der Gouw zouden uitsluiten. ‘Ik geloof dat we op een gegeven moment wel met 60 man in de lobby van het hotel stonden,’ aldus Hartensveld.

De groep ging op pad voor een duurloop van 25 kilometer. Al snel bleef een kleine groep met Stitzinger, Dekkers, Schroer, Ton en Scheurwater over. Zij kwamen op 17,5 kilometer op het strand en liepen het laatste deel over het strand terug. Eenmaal in Egmond aangekomen voltooide het vijftal het laatste deel van het parcours tot aan de finishstellage op de boulevard. Ook een aantal andere toppers deden een lange training die ochtend. Miranda Boonstra ging met haar partner Noel Keijsers eveneens weg voor een lange duurloop. Ilse Pol besloot een duurloop te doen met Inge de Jong. De teller voor beide atletes kwam uiteindelijk op een totaal van 31 kilometer.

‘Het was een prachtige loopdag. We kwamen onderweg honderden lopers tegen die besloten hadden voor zichzelf te lopen. Er waren tal van lopers die hun startnummer opgespeld hadden. Ik denk dat een grote groep letterlijk het officiële parcours gelopen hebben,’ aldus Hartensveld na afloop. ‘Ondanks de teleurstelling van de afgelasting hebben we er een mooi weekend van gemaakt. Prachtig om een keer al die toppers bij elkaar te hebben in ontspannen sfeer.’

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Het heeft helemaal geen zin om wedstrijden af te gelasten.
  De meeste lopers kiezen zelf toch voor een alternatief. Hiermee heeft de organisatie veel mee verloren. En vandaag was het een fantastische dag om te lopen. Heel veel mensen reizen ook wel de wereld rond om een extreme wedstrijd te doen. Nu is het in eigen land eens ietsje extremer en dan lasten ze de meeste wedstrijden af. Na vandaag moet dan toch een belletje gaan rinkellen zou je zeggen bij de organiserende verenigingen.

 • Hoe stel je je dat dan voor?

  Gewoon de wedstrijd door laten gaan terwijl de hulpdiensten al hebben aangegeven dat zij hun werk waarschijnlijk niet zullen kunnen doen?
  En terwijl de burgemeester geen toestemming geeft?

  Als de organisatie dat zou doen, krijgt die organisatie volgend jaar vast geen vergunning meer krijgt om het evenement te houden.

 • Bernard Krabbendam

  In mijn jonge jaren heb ik een paar jaar les gegeven op het opleidingsinstituut van mijn werkgever. Aan de wand achter me had ik een groot plakkaat opgehangen met de woorden:
  Autoriteit
  zonder
  verantwoordelijkheid
  Bij gebleken interesse wil ik er wel eens navraag doen of het plakkaat nog ergens in een archief ligt 😉

 • Wat een angstig landje zijn we geworden, straks gaat de elfstedentocht ook niet door omdat temperaturen onder het vriespunt zijn gemeten…

  Anyway alsnog een heerlijk rondje gelopen op het strand van Egmond vandaag, heerlijk loopweer eigenlijk. Wat gladde stukjes in de duinen, maar dat heb je in de winter.

 • Natuurlijk is het jammer dat de loop afgelast is en dat valt bij een hoop atleten zwaar te verteren. Waar wij als atleten niet altijd bij stilstaan is de organisator en de vrijwilleger,
  De atleet komt vlak voor de start het parkoers op en als hij over de finisch is dan zit hij of zij binnen 10 minuten bij de kachel aan de warme chocomel of koffie.
  De vrijwilleger loopt s,morgens om 7 uur op het parkoers en is er om , als het mee zit s,avonds om 18.00 uur af ik geef het je te doen atleten probeer het eens dan praten we weer.

 • Jammer dat de spikes in de tas konden blijven.
  Maar behalve het lopen door de besneeuwde duinen, was natuurlijk ook het met hoge snelheid naar beneden glijden op het trainingspak van de hoge duinen in de buurt van Schoorl erg mooi!

 • Armando Pannevis

  Ik was zo gruwelijk sterk vandaag, het zou oerend hard zijn gegaan!!!

  gelukkig hadden we tijdens onze duurloop geen last van kermende vrijwilligers (Ik vrijwillig ook regelmatig, bij slecht of koud weer) of van burgemeesters die niets van sport begrijpen

 • Bernard Krabbendam

  @Armando

  Een paar dagen geleden had je de getijdentabel ondersteboven. Zie je het nu wel scherp? Of hadden ze jou alleen moeten laten lopen en die andere 17.000 niet? Het jaar is nog niet om hoor.

 • Armando Pannevis

  Bernard,

  natuurlijk heb ik de getijdentabel ondersteboven.
  als pannevis bezie ik de wereld namelijk vanuit de zee, en niet vanaf het land