Paul Zwama: Een tijdje leven met Victor Bouwman

Victor_NL_en_USA_4521lv2

Paul Zwama verblijft alweer enige tijd in de Verenigde Staten waar hij studeren en atletiek combineert. De atleet kreeg onlangs bezoek van een van zijn teamgenoten bij Team4Mijl. De 800m-loper Victor Bouwman stak de oceaan over en bracht enkele weken door in Fresno bij Zwama. Naast het trainen was er ook voldoende tijd voor een heuse roadtrip richting Boulder en San Francisco. Het duo vermaakte zich uitstekend, getuige het onderstaande verslag van Paul Zwama.

Een uitgelezen mogelijkheid om te leren van een topper werd gepresenteerd toen Victor Bouwman (winnaar van het brons op de 800m outdoor 2009) richting de zonneschijn van California wilde komen. Verheugd, verrast en opgetogen beantwoordde ik hem met beschikbare data en vluchtadviezen. Enkele weken later kreeg ik een vluchtschema gepresenteerd waaruit bleek dat Victor midden in de week van ‘final exams’ zou arriveren. Gelukkig is het een zelfstandige jongen die zichzelf prima kan amuseren en entertainen door enkele dagen Chinatown in San Francisco onveilig te maken. Alles goed en wel kwam het jochie moederziel alleen met de trein richting Fresno halverwege december.

Een grootst onthaal was geregeld door met een aftandse Toyota (zonder binnendeur aan de bijrijderskant, een afvalgeur en een benzinemeter die reeds enkele mijlen beneden het nulpunt stond) deze adolescent van het treinstation op te halen. Een grote knuffel van Victor zelf, een overgedragen kus van Dhr. Sybren Mulder a.k.a de ‘bebrilde atleet uit Hoorn’, maakten mijn dag gelukkig. Enfin, de studie moest nog even afgerond worden waardoor Victor zelf met de “twenty one speed” twee dagen op pad kon. Op ongelukkige wijze was Victor geblesseerd geraakt in de aanloop naar zijn komst waardoor honderden mijlen alternatieve trainingen op het programma stonden. Allicht zou hij de laatste week een baantraining kunnen meepikken, maar afgesproken was om niet op de feiten vooruit te kijken.

De toerist was niet van plan jaarlijks naar de VS te komen en al vrij rap werd besloten om dan maar een welbekende ‘roadtrip’ te plannen. Een Mazda 6i uit 2005 werd gefikst en via Sacramento, San Fransisco, Boulder Creek, Santa Cruz en Aptos werd een reis afgewerkt naar de fantastische kustlijn richting Big Sur (rijdend op Route 1). Een overnachting in een hotelkamer van 2 bij 2 meter, een stapelbed in een berghut, een tent op een stenen achtertuin bij 33 graden F, bracht ons uiteindelijk terug in de veilige haven van ‘Jackson Park Place’, appartement 125.

Bouwman-Zwama_204

Een laffe training links en rechts in Sacramento, minutenloopjes in de heuvels van Boulder Creek en een wandeltraining in San Fransisco typeerden deze roadtrip op atletiekgebied. Er moest vooral veel gezien en gedaan worden op andere vlakken dan atletiek, wat overigens driedubbel de moeite waard is geweest. De terugkomst in Fresno bleek voor Victor goed uit te pakken. De pees is pijnvrij en de benen voelen goed! Ik begon zelf, wederom, lichte vormen van obesitas aan te nemen bij terugkomst, waarop besloten werd om de laatste weken echt goed en hard te trainen. Per slot van rekening staat er nog een halve indoorwedstrijd op het programma van Victor en ik wilde niet volledig uit vorm zijn wanneer Olfert Molenhuis a.k.a ‘the leprechaun’ op 26 december zijn rentree in de VS zou maken.

De ene fietstraining was amper afgelopen in de ochtend, of Bouwman liep al weer 400tjes op gravel. Langzamerhand begonnen de trainingen beter en beter te lopen en binnen dagen liet Victor de wereld in het lokale park zien hoe 13×200 op gravel onder de 30 seconden moet. Helaas is het einde in zicht en gaat Victor a.s. dinsdag naar LA, waar de reis terug naar het wonderschone en pittoreske Groningen begint. Een mooie afsluiting stond voor vandaag gepland door een sneeuwtocht te maken in Yosemite National Park. De slee op de rug, de stoute schoenen aan en klaar voor meters sneeuw. Als een engeltje blij huppelde Victor door de sneeuw, waar hij al gauw met de billen plat ging. Het is mooi geweest, Bouwman mag Nederland wederom versterken. Ik ga je missen vriend!

Victor_NL_en_USA_786[1]

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>