In het brein van de atleet

Deze week wordt op Wimbledon gestreden om een van de meest prestigieuze titels in de tennissport. Wat is precies het verschil tussen de topsporters op de baan en de rest van ons gewone stervelingen?

Het verschil tussen de kampioen en de amateur zit niet alleen in de spieren of in beweging aansturende hersengebieden. Een cruciaal verschil is te vinden in het vermogen om razendsnel beslissingen te maken op de baan, zo meldt website Kennislink op basis van een in Nature Neuroscience Review verschenen artikel.

Hersenwetenschappers Kielan Yarrow, Peter Brown en John Krakauer geven een overzicht van hoe het brein van een topatleet verschilt van het brein van een beginner of een amateur.

Hersenhelften
Bij toptennissers is er een verschil in grootte gevonden tussen de twee hersenhelften. Onze spieren, en dus ook onze bewegingen, worden in ons brein aangestuurd door de motorcortex.

De rechtermotorcortex regelt de linkerkant van het lichaam, terwijl de rechterkant van ons lijf door de motorcortex links wordt bestuurd. Bij normale mensen zijn beide kanten ongeveer even groot. Bij topsporters is echter de kant die hun speelhand aanstuurt groter en beter ontwikkeld.

Lees verder op NU.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>