De Gladiatorenrun moet politie-agenten fit houden

In 2012 wordt het menens. Dan krijgt elke agent de verplichte fitheidstest aan zijn broek. Tijd, zegt gebiedsagent Martien Stoffels, om de ergste zwaarlijvigheid en kortademigheid nu al te lijf te gaan.

En de Mookse wijkagent meent het. Op 15 juni houdt hij voor de derde keer de Gladiatorenrun voor politieagenten uit het district Venray. “Maar agenten van andere korpsen mogen uiteraard aansluiten. Ik doe daar niet moeilijk over. Als er maar gelopen wordt.”

De Gladiatorenrun lift op 15 juni mee met de Halve Marathon van Gennep. Het is de bedoeling dat een grote groep agenten vanaf de voetbalvelden van Vitesse als ware gladiatoren de 5 of 10 kilometer loopt of de halve marathon. Behalve dat elke agent zijn inschrijfgeld terugkrijgt van de Koepelstichting van de politie, verdubbelt de korpsleiding ook nog eens ieders inleg. Dat geld, vertelt Stoffels op het Gennepse politiebureau, gaat naar het goede doel: een jongensinternaat in Ustrzyki Dolne in Polen. Het is de derde keer dat de gebiedsagent de Gladiatorenrun houdt. De eerste keer, glimlacht Stoffels, was kleinschalig en vooral bedoeld om de onderlinge saamhorigheid, het ‘wij-gevoel’ te bevorderen. “Veel mensen van het bureau deden mee. Van receptioniste tot wijkagent. Geweldig was dat.”

De meeste deelnemers van toen, vorig jaar waren dat er honderd, zijn er dit jaar weer bij, denkt Stoffels. Zelf is hij al jaren een fanatieke loper. Een rugblessure gooide twee jaar geleden roet in het eten. “Ik kan nog wel lopen, maar niet zover meer. Tien kilometer, ok, dat gaat nog.”

Dat laatste is jammer, want waar het de pure renner vooral om gaat is toch de marathon. “Het mooie van de marathon is dat je nooit weet of je het haalt. Het kan tot de 37e kilometer prima gaan en ineens stort je in. Een andere keer loop je ‘m fluitend. Zo is elke marathon een tunnel waarvan je niet weet of je ‘m wel of niet doorkomt.”

Zover komt het in Gennep dus niet. De halve marathon (21 kilometer) is de verste afstand. ” Maar het gaat ook niet om de prestatie en eigenlijk is ook de opbrengst niet van belang. Nee, het gaat erom dat we bewegen en ons laten zien. Ons imago is niet geweldig, vaak worden we voor boemannen versleten. Het is goed dat mensen ons van onze sportieve kant zien.”

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>